2018/2019

Menü:

Mit tehet egy gyermekorvos?

Kárpát-medencei gyermekorvosok találkozója

Szept.13-án és 14-én részt vehettem a Kárpát-medencei gyermekorvosok találkozóján, mely találkozót a Külhoni Kisiskolások Éve keretén belül szervezték. Kitűnő szakmai program várt bennünket a pénteki napon, majd szombaton lehetőségünk nyílt több kórház közül választani egyet, és azt megtekinteni érdeklődési körünknek megfelelően. A konferencia kitűnő légkörben zajlott, éreztük a felénk tanúsított érdeklődést. Felemelő érzés volt, hogy több országból érkeztünk, és mégis nagyon hasonló nézeteket valló és hasonló gondolkodású kollégákkal találkozhattam. Összegezve: nagyon jó volt.

Az eredeti célja a találkozónak a külhoni magyar gyerekek anyanyelvi oktatásának népszerűsítése, vagyis, hogy minél több magyar gyerek iratkozzon be magyar tanítási nyelvű iskolába. Mit tehet ennek érdekében a gyermekorvos? Összefoglalva, hogy magyarként éljen. Ragaszkodjon az anyanyelv használatához a hivatalos levelezéseiben is, minden esetben, ahol ezt a törvény megengedi. Buzdítsa a magyar szülőket a magyar utónevek, magyar helyesírás szerinti anyakönyveztetésére. Lépjen föl minden magyarellenes megnyilatkozással szemben, de ugyanígy utasítsa vissza a sorainkban előforduló idegengyűlöletet. El kell érnünk, hogy a magyar szülők megértsék, hogy az anyanyelv nem csak kommunikációs eszköz, hanem a gondolkodás eszköze is.A gyermek fejlődésében az anyanyelv integráló szerepet tölt be, és igazán gondolkodó, szabadon élő egyéniségeket nevel.

Örültem, hogy részese lehettem ennek a rendezvénynek, és köszönettel gondolok vissza a szervezőkre a velünk szemben tanúsított meleg és inspiráló gondoskodásért.

Kanozsay Katalin, gyermekorvos

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: