2018/2019

Menü:

Szeptember

Tanévnyitó

 

Kedves jelenlévők!

 

A 2011/2012-es tanév évnyitó ünnepségén sok szeretettel köszöntöm megjelent tanítványainkat, tisztelettel és szeretettel üdvözlöm kollégáimat, az iskola valamennyi dolgozóját, a szülőket, hozzátartozókat, ünnepségünk minden kedves vendégét, polgármester asszonyunkat, tiszteletes asszonyt, a SzMK elnökét!

 

Kedves gyerekek!

 

A mai napon új tanév kezdődik, és ennek a  kezdetnek megvan a maga szépsége, izgalma. Hiszen újat hoz mindannyiunk számára. Mit is jelent a mai nap? Új kihívásokat, új leküzdendő akadályokat, új élményeket, némelyeknek új  tantárgyakat, lecserélt  tankönyveket, néhányotoknak másik tanító nénit vagy tanító bácsit is. A kéthónapos távollét után a mai napon kicsit rácsodálkozunk egymásra, hiszen van köztetek, aki annyit nőtt, hogy alig ismerünk rá, mások férfiasabbá, nőiesebbé értek. Van, aki csokoládé színűre barnult, lecserélte egy-két fogát, lefogyott, vagy azzal okoz meglepetést, hogy szinte semmit sem változott.

 

Most, hogy újra együtt vagyunk, örülünk valamennyiőtöknek és  kíváncsian várjuk a nyári élménybeszámolóitokat. Bízom benne, hogy számotokra is örömöt jelent a viszontlátás. Tudom, hogy a nyár folyamán a nagyobbak a számítógép és internet segítségével napi és sokszor éjszakai kapcsolatban is voltak egymással. De ez nem pótolhatja az emberi szót, az ölelést, azt az érzést, mikor egy  közösség újra együtt van, együtt dolgozik, alkot valamit, illetve közös élményt él át.

 

Tisztelt Szülők!

 

Tanítóink minden erejükkel azon lesznek, azért dolgoznak majd, hogy az új tanév sok új tudást, tapasztalatot és élményt hozzon gyermekeik számára, hogy ez a tanév egy újabb lépcsőfok legyen a nagybetűs élet felé vezető úton.  Ez azonban csak akkor lehetséges, ha valamennyien egy irányba haladunk és a közös célért valamennyien együtt dolgozunk: tanító – szülő - gyermek.  Kérem Önöket, hogy bízzanak pedagógusaink szakértelmében, forduljanak hozzánk bizalommal, és a felmerülő problémákra találjunk közösen megoldásokat. Várjuk Önöket rendezvényeinkre, nyitott óráinkra, hogy minél szorosabban tudjunk a gyermekek érdekében együttműködni.

 

Kedves gyerekek!

 

Az, hogy mennyit kaptok az iskolától, a tanítóktól, hogyan érzitek magatokat közöttünk, nagymértékben rajtatok áll. A jövőtöket itt alapozzátok meg. A ti szorgalmatokon, odaadásotokon, befogadókészségeteken múlik a tudásotok, az, hogy milyenné formálódik a jellemetek, milyenek lesznek a későbbi kapcsolataitok.

Bízom benne, hogy elegendő figyelmetek és fegyelmetek van ahhoz, hogy befogadjátok nemcsak az újabb tananyagokat, de tanáraitok intelmeit, pédlabeszédeit, finom irányítását is. Hogy az idei évben is betartjátok szigorú rendtartásunk szabályait, hiszen így tanuljátok meg betartani a társadalom normáit is.

Szent-Györgyi Albert mondta:

              Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.

Mi pedig  nyugodt, biztonságos jövőt szánunk nektek.

Ehhez kérem a ti együttűködéseteket is.

Kedves kilencedikesek!

Az elmondottak leginkább hozzátok szóltak.  Hisz számotokra ez az utolsó év a szárnyak bontogatására. Nyáron kirepültök  a biztonságos fészekből, ahol minden lépésetekre figyelünk. Jövőre kezetekbe veszitek sorsotok irányítását. Ezért  addigra kellő öntudatot, önbecsülést,  magabiztosságot, eltökéltséget, határozottságot, és szorgalmat kell kialakítanotok magatokban, hogy jövőtöket biztonságban tudhassátok, hogy ne kerüljetek tévutakra, illetve hogy mások se téríthessenek el benneteket. Ehhez kívánok nektek az idei évre sok erőt és kitartást Sarah Caldwell szavait idézve:

Tanulj meg mindent, amit lehet, amikor csak lehet, akitől csak lehet! Egyszer eljön az az idő, amikor hálás leszel ezért magadnak.

 

Kedves gyerekek!

 

Amíg ti nyáron pihentetek, az iskolában tovább zajlott az élet. Július elején a teljes tantestület 3 napos képzésen vett részt, ahol kielemeztük iskolánk erősségeit, gyengeségeit, ill. a tavaszi elégedettségmérés eredményeit. Ebből kiindulva átdolgoztuk iskolai programunkat, és ez alapján szabjuk meg az új tanévre a célokat. Ami számotokra érdekes mindebből, hogy változott a tantárgyak óraelosztása, valamint az osztályzási rendszerünk. Az idei tanévtől osztályozni fogjuk a rajz, zene és torna nevelési tantárgyakat. Nagyobb figyelmet fordítunk majd az iskolai akciók minőségére is. Újdonság lesz  a családi majális, valamint tánciskolát szervezünk a 7.-9. osztályos tanulóknak.

 

Az idei évre is élénk iskolán kívüli tevékenységet terveztünk. Továbbra  is együttműködünk az ógyallai, a komáromi és  az Újvári művészeti alapiskolákkal, valamint a sportszervezetekkel.

A tánc és rajzoktatók holnap 12 órától már  beiratkozást tartanak, várják a gyermekek és szülők jelenkezését.

Folytatódik a zongora, gitár és kempo oktatás, és immár heti 3 alkalommal  lesz lehetőség kyokushin karate edzésre járni, kezdő ill. haladó csoportban.

 

Iskolánk a tavalyi évtől egyre több pályázatba kapcsolódik be.

Beneveztünk a Zöld iskola projektbe, amelyben együtt fognak munkálkodni a gyerekek, szülők, fenntartó és tanítók képviselői azon, hogy szűk környezetünket szebbé varázsoljuk. Cél: a kihasználatlan, rossz állapotú külső udvari területek rendbe tétele. Egyik első lépésként bízom benne, hogy az idei évben megvalósul a kinti tanterem terve.

Másik elbárírálás alatt álló projektünk a Hagyományos iskola átalakítása modernné – ennek sikerétől függ, hogy a következő években lesz e módunk felújítani a segédeszközkészletünket. 

Kidolgozás alatt áll a fűtésrendszer rekonstrukciójára és az épület szigetelésére irányuló projekt, melyet a község mint fenntartó vállalt fel, amiért ez úton szeretnék köszönetet mondani polgármester asszonyunknak és az önkormányzatnak.

 

A nyár folyamán a szűkös anyagi keret ellenére ismét igyekeztünk otthonosabbá tenni épületünket.. Most az 5. osztály tantermét újítottuk fel.

A községi hivatal szociális munkásainak köszönhetően sor került a kerítés festésére, valamint a kinti padok felújítására is.

A legnagyobb munka még nem fejezödőtt be teljesen. Karateoktatónk, Molnár Péter szinte teljesen önerőből és önköltségen rendbehozta a tornaterem kis kiszögellését, ahol egy dojot alakít ki. Ennek előnye az, hogy itt folyhatnak majd a karate edzések, valamint a téli fűtési időszakban a tornaórák is. Itt lehetőségetek lesz a gimnasztikai tananyag elsajátítására, valamint erősítő gyakorlatokra. Bízom benne, hogy így spórolni tudunk a fűtési költségeken, valamint elmondhatjuk, hogy egy eddig teljesen kihasználatlan helyiséget tudunk a rendelkezésetekre bocsájtani.

 

Mindezen felújítások ezen a nyáron is rengeteg többletmunkát adtak a takarító néniknek. Itt szeretném megköszönni nekik a nevetekben is, hogy a szebb környezet és a ti érdeketekben, kötelességeiken felül teljesítettek.

 

Az idei tanévet 91 tanulóval, 9 osztállyal, változatlan tantestülettel indítjuk.

Erre a tanévre 2 új tanulónk érkezett:

Kocsis Ádám a 2. évfolyamba, Muszela Jessica pedig a 9. osztályba. Valamennyiünk nevében üdvözöllek benneteket, kívánok nektek sok sikert, sok új barátot, igazi Tarczys közösségi élményeket.

Bizonyára mindannyian kíváncsian várjátok, hogy megtudjátok ki is lesz az osztályfőnökötök.  

Nos: 1. o. tanító nénije: Téglás Erika

         2.o.  Hovany Renáta

         3.o. Csintalan Márta

         4.o. Hencz Ervin

         5.o. Rancsó Andrea

         6.o. Zsidek Kornélia

         7.o. Kotiers Éva

         8.o. Kocsis János

         9.o. Boros Ágnes

A tanévnyitó után rövid megbeszélést tartotok majd, tőlük kaptok meg minden fontos informácót. A tanítás a régi csengetési rend szerint holnap indul, már ebédelési lehetőséggel és délutáni napközis foglalkozással, Keszeg Ildikó nevelőnő vezetésével. A napközit igénylők Ildiko tanító néninél már ma is jelentkezhetnek. Az 1. Osztályos szülők szintén tőle kapnak tájékoztatást.

 

 

Sajnos az idei év sem indul problémamentesen. A tanügyi reform kezdete óta jelenlévő tankönyvhiány úgy tűnik az idén csúcsosodik ki.

Most már nemcsak a reform osztályok, hanem két –két évfolyam kezdi a tanévet könyvek nélkül. Ez megnehezíti a tanító és a gyermek munkáját egyaránt.

 

Kedves kollégák!

 

Ismét méltatlan  körülmények között és nehéz anyagi helyzetben kezdjük az új tanévet. Bízom a lelkesedésetekben és hivatástudatotokban, mely hosszú évek óta töretlen, annak ellenére, hogy még mindig nem kapjátok meg a kellő anyagi és társadalmi elismerést.

Karády Ignácazt mondta:

                  Tanításra ismeret, nevelésre hivatás szükséges.

Nos a mi iskolánk egyik  erénye a sok szép verseny és tanulmányi eredmény mellett , éppen a nevelés. Ez bizonyítja leginkább, hogy ti itt nem egyszerűen munkát végeztek, hanem a hivatásotokat gyakoroljátok. Minden erőtökkel azon vagytok, hogy Tarczy nevéhez méltóan igazi, jó tanárok legyetek. Bizonyára él egy élképzelés  bennetek arról, hogy milyen is a jó tanár. Találtam egy olyan megfogalmazást, amellyel szerintem ti is, a diákok és  szüleik is mélységesen egyetértenek. Ezzel a leírással szeretnélek köszönteni benneteket az új tanévben.

Csermely Péter sokszorosan díjazott biokémikus, a: Semmelweis Egyetem tanára, a Bölcsek Tanácsának tagja valamint a  Liliomos Mozgalom indítója így vélekedik:

A jó tanár egész életen át ható példát ad, egy olyan új világot nyit meg emberségben és tudásban, amelyet a diák soha el nem felejt.
A jó tanár elfogadja saját magát.Ismeri, és elfogadja a hibáit és korlátait, tudja, hogy mit ér, és emiatt hiteles.Személyes, egész életével tanít és nevel, élete egy nyitott könyv. Egy beszélgetésben legalább annyit ad át saját maga legbelsőbb történeteiből a diáknak, mint amennyit a diáktól mélységes bizalommal megkapott. Így válik a jó tanár egész élete példává. Nem azért, és nem azzal, mert a jó tanár vétlen, és nem hibázó személy. Hanem azért és azzal, hogy nyíltan vállalja a hibáit, szembenéz velük, tanul belőlük és a  javításukra törekedik.

A jó tanár következetes és kiszámítható. Nincsen az életében kettős mérce.Saját magát és minden diákját ugyanazzal a mértékkel méri.

Ugyanakkor  érzéke van a különlegesre. Kihívásnak, megfigyelendőnek, fejlesztendőnek tekinti a tehetséget és egyediséget, egyénre szabott módszereket alkalmaz.

A jó tanár mindenben a jót, a pozitívat, az értéket keresi.  Nem azt emeli ki, amit a diák nem tud, hanem azt, amit tud. A jó tanár legalább ötször annyit dicsér, mint amennyit szid. A legrosszabb eseményben is megtalálja azt, ami jó, ami példa, ami kiemelhető.  Ezzel ad mintát a diákjainak arra, hogy az élet legnehezebb pillanataiban hogyan kell megőrizniük az Emberségüket.

 A jó tanár egyszerre apa, aki igényeket támaszt, akinek a szeretete a teljesítés feltételéhez kötött. Ugyanakkor egyben anya is, aki elfogadó, szeretete feltétel nélküli.


Kívánom nektek, hogy az idei tanévben, és későbbi pályafutásotok egész ideje alatt ilyen igazi jó tanárok legyetek.

 

 

Átadom a szót polgármester asszonyunknak.

..............................................................................................................

 

Köszönjük polgármester asszonyunk szép szavait.

 

 

Most pedig köszöntsük közösen szeretettel az első osztályosokat!

 

……………….Vers……………………

 

 

Kedves kis elsősök!

Mindannyiunk számára izgalmas ez a mai nap.

 Látom, kicsit izgultok ti is, szüleitek is, de higgyétek el, még Erika tanító néni is. Ti talán azért, mert életetekben új szakasz kezdődik. Játékország helyett a betűk és számok birodalmába érkeztek. Az óvodai kedves játékok helyett mától a táska, a tolltartó kincsei és a színes tankönyvek titkai lesznek legfőbb kísérőitek.  Mától kisdiákok, igazi iskolások vagytok. Kíváncsian, örömmel, esetleg feszengve, talán még bizonytalanul is várjátok a következő időszakot. Nem kell félnetek, hiszen a megszokott  játékosság, a vidámság, a sport és az ének nem marad ki az életetekből. Csupán csatlakozik hozzá  az írás, olvasás, számolás rejtelmeinek felfedezése.

Tavaly az iskolaelőkészítőre mindig vidáman érkeztetek és élményekben gazdagodva tértetek haza. Megismertétek a környezetet, a tanító nénit. Bízom benne, hogy ez átsegít majd benneteket a kezdeti nehézségeken és ezután is minden napotok vidáman, élménydúsan telik majd iskolánkban.

Kedves elsős szülők!

Az iskolakezdés nagy kalandját együtt kezdjük: kisgyermek, szülő és pedagógus. Ám ez a kaland, nagy felelősséget, többletterhet is ró mindannyiunk vállára. Talán ez okozza, hogy  Önök is együtt izgulnak a gyermekekkel. Felvetik a kérdést: Vajon az én gyermekem hogyan boldogul majd? Lesz hozzá elég türelmem? Tud-e majd figyelni, képes lesz-e végigdolgozni a tanórákat? Erika tanító néni feladata lesz mindenkiből kihozni a maximumot. Önöket csupán arra kérjük, segítsék, bátorítsák gyermekeiket! Nagy türelemmel, szeretettel biztassák őket akkor is, ha egy-egy betű, vagy szám kissé kacskaringósabbra sikerül majd!

Mi is ezt tesszük! Továbbá annyit kérünk, hogy Erika tanító nénivel dolgozzanak együtt hatékonyan. Hallgassák meg egymást, segítsék egymás munkáját.
Tudjuk, közös erővel bármilyen problémát megoldhatunk!

Köszönjük, hogy iskolánkat választották, közénk vezették el gyermeküket, és ránk bízzák őket. Mi tudjuk – hogy jól döntöttek, bizalmukat megháláljuk. Erika tanító néni, és mi valamennyien, Tarczy Lajos méltó utódaiként formáljuk majd gyermekeik szellemét és jellemét, hogy az életbe kilépve minden téren helytálljanak majd.

 

Most pedig  kilencedikes tanulóink 1-1 szál virággal üdvözlik közösségünk új tagjait. Kedves elsősök! Tanévnyitónk végén legidősebb diákjaink bekísérnek  titeket, valamint kedves szüleiteket az osztályotokba, ahol megkapjátok a könyveiteket, segédeszközeiteket, elbeszélgethettek a tanító nénitekkel.

 

Mielőtt azonban az osztályba vonulnátok, kívánok valamennyiünknek, legőképpen azoknak akikre különösen nehéz megpróbáltatások várnak, jó egészséget, sikerekben , eredményekben és élményekben gazdag, mozgalmas tanévet. A 2011/12-es év tanévnyitó ünnepségét zárjuk a magyar Himnusz eléneklésével.

 

 

 

 

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: