2018/2019

Menü:

Könyvtári nap és éjszaka

Buli a Tarczyban

  Könyvtári nap és éjszaka az iskolában
 

A Könyvtári nap a Tarczy-s diák kedvenc napjai közé tartozik (a matematika mellet). Nem csak azért, mert ilyenkor bebizonyíthatjuk, hogy valamiben jobbak tudunk lenni a tanároknál, de azért is, mert ilyenkor vesszük észre, hogy az olvasás nem is olyan rossz. Érdekesebbnél érdekesebb könyvekkel ismerkedtünk meg aznap. De az igazi izgalmat és rejtélyt a délután tartogatta. Éva tanító néni és Nelli tanító néni bevezettek minket a detektívélet titkaiba. Ki gondolta volna, hogy másodállásban nyomozók az iskola tanárai? Velük fejtettük meg a gyilkos orángután gyilkosságot, és kerestük meg a pokol kutyájának nyomait az éjszaka sötétjében. Sajnos a kutya eliszkolt a rettenthetetlenségünk láttán, és nem követhettük az iskolán kívül. A nap olyan jól sikerült, hogy néhány diák haza se akart menni, vagy talán csak félt a pokol kutyájától. Ezért bevackoltuk magunkat a 8. osztály termébe, és meghallgattuk Torak és farkastestvére kalandját. Másnap karikás szemekkel ballagtunk haza, hogy kipihenjük az éjszaka csodáit.

Remélem, ez a hagyomány sokáig megmarad az iskolában, mert fergeteges a Tarczyban lenni nappal, de még jobb éjszaka.

Rancsó Máté, 9. osztályos tanuló

 

A negyedik, ötödik és hatodik osztályosok egy nem mindennapi kislány, Harisnyás Pippi fantasztikus kalandjaiból kaptak ízelítőt.

A tanulók 5 csoportban dolgoztak, és a fejezetenként felolvasott történet alapján különböző feladatokat oldottak meg. Bizony Ingrid Vang-Nyman, a Pippi-könyvek illusztrátora is megirigyelné azokat a rajzokat, amelyeket a csapatokat készítettek hősnőnkről a könyvben található leírás alapján. Pippi frizurája ihlette a következő feladatot: a csapatoknak a lehető legtöbb copfot kellett elkészíteniük saját csapattagjaik fején. Természetesen a legrövidebb hajú fiúk vitték a prímet, bár nem annyira Pippire, mint inkább egy ufóra hasonlítottak. A többi feladat is Pippihez kapcsolódott: ki kellett javítani egy általa írt, de sajnos helyesírási hibákból hemzsegő levelet (Pippi nem járt iskolába, ezért a helyesírás nem volt az erőssége), az udvaron meg kellett találni az elrejtett betűket, és ezekből olyan szavakat kirakni, amelyek a könyvhöz kapcsolódnak, mint pl. paprikajancsi vagy durranós pisztoly (ezeket vette Pippi a játékboltban). A tornateremben mindenki megmutathatta, mennyire tudná felvenni a versenyt Pippivel ügyesség és erőnlét terén – láttunk meglepő mutatványokat. Az est folyamán megtudhattunk még pár illemszabályt (ezeket még Pippinek is meg kellene tanulnia), és megtanultunk papírhajót hajtogatni (Pippi majdnem elhajózott, de végül a barátait választotta). Éjfélre pedig óriási törzsi tánc-kavalkád kerekedett megfelelő zenei kísérettel és törzsi ruházattal (mivel Pippi apukája törzsfőnök lett).

A délután és est folyamán a Zöld csapat 27, a Piros csapat 35 pontot gyűjtött, harmadik helyen végzett a Narancssárga csapat 38 ponttal, második a Kék csapat lett 43 ponttal és a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Sárga csapat állhatott, mivel 1 ponttal megelőzte a Kékeket. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, már csak azért is, mert pontok helyett cukorkát kapott J


  

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: