2018/2019

Menü:

Mérföldkövek Udvardon

Diákszemmel

     

A szlovákiai helytörténészek 18. Országos konferenciáján öten  vettünk részt 2014. május 3-án Udvardon a hetényi Tarczy Lajos Alapiskolából.  Kísérő tanáraink Czibor Angelika   igazgatónénink és Rancsó  Andrea tanító néni volt. Elkísért még minket Dékány Gyuri bácsi is.

Odaérkezve izgultunk és kicsit talán féltünk is az idegen arcoktól, de ez szerencsére hamar elmúlt és az ismeretlen emberek sem tűntek ijesztőnek. A megnyitó az I. világháború  kitörésének 100. évfordulójának megemlékezésével kezdődött. Udvard polgármesterének Kálazi Józsefnek üdvözlő beszéde után Koncsol László olvasott fel pár sort elhunyt feleségének édesapja naplójából, amelyet az I.világháború idején írt. Ezután Végh László átadta a Pátria-díjat Horváth Lajos helytörténész - pedagógusnak munkájáért. Ő mutatta be az első prezentációt az I.világháború somorjai hadifogoly táboráról.  A bemutató után 5 perc pihenőt kaptunk, ahol jól feltankoltuk magunkat elemózsiával az elkövetkező öt előadásra. A levegővételnyi szünet után Varga Lajos nagymegyeri hadifogoly tábor bemutatóját láthattuk. Nekünk ez nagyon érdekes és tanulságos volt. Guavcsík István „Édes szívem Anna” előadása volt soron,  ahol a muzeális tárgyak, mint I.világháborús történetek bemutatásából tanulhattunk előadásmódot is.  Ezután következett a mi iskolánk prezentációja. A  Korszerűen a régióért /Moderne za región/ projektünket mutattuk be, mely nemcsak helytörténetből állt, de pezsgő iskolai életről is árulkodott. Mi csajok, helytörténeti ismertetőket tartottunk. Bemutattuk tavainkat  és a  konferencia résztvevőit megismertettük a hetényi deportálás és lakosságcsere eseményeivel is. Mindként munkánk és az iskolánk „tetszési indexe”is (szerintünk) növekedett. (És mi nagyon büszkék voltunk sulinkra!)

„Hol sírjaink domborulnak” című képes prezentációt láthattunk Görföl Jenő előadásában, aki a megjelent könyvből mutatott szebbnél – szebb képeket. Végül Csuty András DMM régésze beszélt az I.világháborúról és Csiffáry Jenőről.

Örültünk a meghívásnak és hogy tanulhattunk olyan emberektől, akik régóta foglalkoznak ilyen magas szinten helytörténettel. Alapiskolásként, hogy eljuthattunk ilyen helyre, ez az iskolánkban folyó pedagógusi munkának és a Kincskeresőknek is köszönhető, hiszen mi rendszeres résztvevői vagyunk az alapiskolások számára minden évben megrendezésre kerülő országos regionális értékeket kutató diákok konferenciájának.  Az konferencia végén megebédeltünk és egy nagy zsák dicsérettel, örömmel, teli élménnyel jöttünk haza. Reméljük, vendéglátóink sem bánták meg, hogy náluk jártunk. Köszönjük megtisztelő meghívásukat! 

Bolla Edina, 8.o., Tarczy Lajos Alapiskola Hetény

Katt a linkre:   http://www.felvidek.ma/felvidek/egyeb/45550-horvath-lajos-kapta-a-patria-dijat

 

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: