2018/2019

Menü:

Február

Cím

 S í t ú r a  -  2018. február 5.-9., Krahule-Kékellő

 

 F A R S A N G és V A L E N T I N  -  N A P,  2018. február 14.

 

 B I B L I A I S M E R E T I    V E R S E N Y, 2018.február 17., Bátorkeszi

 

K O S Z O R Ú C S K A    Z Á R Ó B Á L, 8. és 9. évfolyam, 2018. február 24.

 

 XXIII. K O M Á R O M I    P E D A G Ó G I A I   N A P O K, 2018.február 26. - március 2., Komárom

Az idei Komáromi Pedagógiai Napok kiemelt témája a Tanulás, tanítás a XXI. században volt. E köré csoportosultak az érdekesebbnél érdekesebb programok.

A keddi napon egy szakmai tréningen vehettem részt, melynek az Eötvös Utcai Alapiskola adott otthont. A foglalkozás vezetője Héczné Tóth Mária volt, melynek keretén belül lehetőségünk nyílt megismerkedni Oroszlány Péter tanulásmódszertanával. Ez a végtelenül kedves és nagy tudású hölgy Mosonszentmiklósról érkezett, ahol a Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjeként tevékenykedik. A hat órás tréning alatt rengeteg hasznos gyakorlatot végeztünk el, olyan feladatokat megoldva, melyeknek köszönhetően nem csupán elméleti szinten, hanem a gyakorlatba átültetett tudásmorzsák összecsipegetésével juthattunk egyre közelebb a módszertanhoz. A tanulás ez a fajta megközelítése igencsak szimpatikus lett számomra, mert van benne játék, humor, csapatépítés, önismeret, és a gyerek szinte játszva sajátítja el az ismereteket. Mária lelkesedése mindegyikünkre ráragadt, és a többé-kevésbé ismeretlen emberekből álló csapat a nap végére teljesen összekovácsolódott. A nap mottója Bagdy Emőke egyik varázsmondata lehetne: „A kacagás zsigeri kocogás…”.

       

A szerdai nap egy pozitív értelemben vett meglepetés volt számomra. A foglalkozás a következő címet viselte: Dramatikus Zenei Gyakorlatok – gesztusok és hangok közvetlen kommunikációja, drámapedagógia. A tréning megnevezése alapján kicsit tartottam az egésztől, de a nap ismét kellemesen telt. A jó hangulatról a foglalkozásvezető, Pap Gábor gondoskodott, aki a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium zene- és drámatanára, valamint tagozatvezetője.

A bemutatkozás után játékos gyakorlatok sora következett, melyek kellőképpen kizökkentették a társaságot a komfortzónájából. Ez is volt a cél, hiszen így juthatunk közelebb önmagunk megismeréséhez, ami azért fontos, mert a tanítás során önmagunkból adunk át a gyermeknek egy darabot. A gyakorlatok között volt közös versmondás, mely rendkívül jó memóriafejlesztés; hanghúzós animációs foglalkozás, amely amellett, hogy a kommunikációt fejleszti, olyan mélységekbe visz, ahol a szavakon túli igazságok rejtőznek.

A legnagyobb hatást A hangbúra című drámajáték tette ránk. Olyan érzelmeket mozgatott meg lényünkben, és olyan belső gondolatfolyamot indított el, amely meglepetésként érte az egész társaságot. Voltak, akik szerint angyalok vettek minket körül, és talán így is volt.

A nap során bemutatott és kipróbált drámajátékok közül szinte mindet bátran belecsempészhetjük a tanítási órákba. Meglepődve tapasztalnánk a tanulók közötti kommunikáció és kapcsolatteremtés javulását.

Csütörtökön, március első napján pedig ellátogattunk Magyarország legnagyobb tudományos játszóházába Mosonmagyaróvárra, a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontba, majd bemutató órákon vettünk részt a Széchenyi István Általános és Művészeti Iskolában Mosonszentmiklóson.

A FUTURA tényleg olyan hely, ahol minden korosztály jól érzi magát, beleértve a felnőtteket is. Négy szintes interaktív kiállítás várja az odalátogatókat, ahol különféle dolgokat próbálhatnak ki, látványos tudományos kísérleteknek lehetnek tanúi, és varázslatos virtuális űrutazást tehetnek a planetáriumban. Egy osztálykirándulás tökéletes helyszíne.

   

A nap nagyobb részét a szomszédos Mosonszentmiklóson töltöttük, pontosabban a Széchenyi István Általános és Művészeti Iskola falain belül, ahol szívélyes fogadtatásban részesültünk. A tanulmányút részben a keddi szakmai tréning folytatása volt, hiszen az iskolában bemutató órákon vehettünk részt, ahol gyakorlatban, a tanítás folyamatában láthattuk a különféle módszertani fogásokat. Nagy öröm volt számomra, hogy részese lehettem ennek az élménynek. A gyermekek élvezettel, játszva sajátították el a tudást, mit sem sejtve arról, hogy közben bizony tanulnak, képességeik fejlődnek. Az óramegbeszélések után körbevezettek minket gyönyörű iskolájukban, majd búcsút vettünk egymástól a viszontlátás reményében.

Szerencsésnek érzem magam, mert az öt napos rendezvénysorozat három napján is lehetőségem nyílt a tanulásra, tapasztalatszerzésre. Olyan élményekkel gazdagodtam, melyeket sosem feledek.

Répás Kornélia, pedagógus

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: