2018/2019

Menü:

Módszertani - szakmai nap

Változó nemzedékek – örök értékek – Kincskeresők

2015. február 26-án az SZMPSZ Komáromi Területi Választmány szervezésében megvalósuló XX. Komáromi Pedagógiai Napok egyik kihelyezett rendezvényét tartottuk Hetényen a Tarczy Lajos Alapiskolában. A Kincskeresőkre épülő szakmai napra 18 pedagógus jelentkezett a járás különböző szegleteiből. Fő előadónk Szanyi Mária volt, aki előadása első részében bemutatta a helytörténet tanításának lehetséges beépítését egy-egy tantárgyba, egy-egy modulba. A második részben megismertetett a kutatás lehetséges módjaival és az erről készített feljegyzésekkel szemben támasztott követelményekkel, a cédulázás módszerével, melyek nagyban segítik a pedagógus és gyermek közös munkáját. A Kincskereső táborokban a gyerekek által készített cédulákból be is mutatott néhányat.

A nap további részében az idén már 10. alkalommal megrendezett Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok konferenciáin elhangzott előadásokból kaptunk egy kis ízelítőt. A búcsiak egy pergős előadással a meteorológia rejtelmeibe vezettek be bennünket, Henzel Dánielnek köszönhetően. A komáromi Eötvös Utcai Alapiskola diákjai a szekeres gazdák történetével foglalkoztak, a madariak pedig az elmúlt esztendők azon helytörténeti kutatómunkáit ismertették, amelyekkel az évek folyamán bemutatkoztak a Kincskeresők országos konferenciáin. A felkészítő pedagógusok (Polonicky Tamás, Henzel György, Mácsodi Anna, Fiser Angéla) röviden tájékoztattak bennünket arról, hogy milyen módszereket használnak a felkészülés során.  Kun Ferencz, aki a Rákóczi Szövetséget képviselte szakmai napunkon, egy korábbi konferencián pedig zsűritagként vett részt, elismeréssel nyilatkozott a Kincskeresőkről.

A nap hátralévő része a helybeli iskoláé volt. Czibor Angelika, a Tarczy Alapiskola igazgatóasszonya és Rancsó Andrea pedagógus részletesen bemutatták iskolájuk gyakorlatát: a helytörténet beépítésének módjait a Tarczy Alapiskola programjába. Bemutatták az iskola által készített munkafüzetet, amelyhez agy DVD is tartozik. A digitalizált változat által a résztvevők bepillantást nyerhettek a munkafüzet feladataiba és a tanulást segítő interaktív társasjátékba.

Az iskola diákjai, Rancsó Kamilla és Lucza Ákos felkészítőjük, Rancsó Andrea irányításával vezették végig a módszertani nap résztvevőit iskola folyosóján lévő helytörténeti kiállításon, amelynek állandó része az iskola névadójának élete és hetényi kötődése, a minden évben megújuló időszaki kiállítás pedig az adott év helytörténeti projektjéhez kapcsolódik. Ez utóbbi anyaga miden évben úgy áll össze, hogy miközben a diákok a nagyszülők, dédszülők korosztályánál kutatják a választott témát, mindig előkerülnek a tárgyi emlékek is. A kutatási eredményeket a Kincskeresők konferenciáján mutatják be, és amikor a témát minden oldalról körüljárták (addigra már bővülnek és elmélyülnek a témával kapcsolatos ismereteik), jelentkeznek vele a TUDOK-ra is. Idén a Németországba elhurcolt hetényi leventelányok és leventefiúk sorsáról hallhattunk előadásokat, hozzájuk kapcsolódott a kiállítás is.

A szakmai nap kísérőprogramjaiban a hidaskürti Lukovics László által feltalált Jomili kockákkal kockázhattunk, Keszegh Ildikó tanító nénivel hetényi azsúrt varrhattunk, Kotiers Éva tanító néni vezetésével pedig egy kicsit néptáncolhattunk. A finom ebéd után a Lilla Galériában lévő kiállítást mutattuk meg az érdeklődőknek, mely Hetény első írásos említésének 940. évfordulója alkalmából készült.

 A szakmai nap vendége volt Magyari Ferenc, Hetény polgármestere, Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere (akivel a helytörténeti kutatómunka folyamán ismerkedtek meg az iskola diákjai – felmenőit Hetényből telepítették ki Magyarországra), Galácz Anikó, magyar történelem szakos gimnáziumi tanár,   dr. Lukács Ferenc és Kun Ferencz helytörténészek a Rákóczi Szövetségtől, dr. Gaál Ida a Duna Menti Múzeumból, Huszár László a Szlovákia Magyar Közművelődési Intézet igazgatója, Lacza Tihamér tudománytörténész és csapata, valamint Dékány György és felesége a helyi Csemadok képviseletében. Rendezvényünket megtisztelte Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke és Fekete Irén, a Központi Iroda vezetője, a Komáromi TV elnöke, akik elismerően szóltak az iskolánkban és szakmai napon tapasztaltakról.

A szakmai nap a kellemes beszélgetésekkel messze a délutánba nyúlt, mert a látottakhoz, hallottakhoz szinte mindenkinek volt mondanivalója.

Minden kedves résztvevőnek és meghívott vendégnek, Szanyi Mária előadónak, a Kincskeresők szervezőjének, ezúton is köszönjük, hogy munkájukkal, véleményükkel hozzájárultak a szakmai nap sikeréhez. Köszönjük továbbá Fekete Irénnek, a Komáromi TV elnökének, hogy minket tisztelt meg a szakmai napok megszervezésével a Komáromi Pedagógiai Napok keretében.

Reméljük, jövőre ismét találkozhatunk, addig is: Kincskeresésre fel!

Rancsó Andrea


 

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: