2018/2019

Menü:

Szeptember

Tanévnyitó

 

Kedves jelenlévők!

 

A 2012/2013-as tanév évnyitó ünnepségén sok szeretettel köszöntöm tanítványainkat, tisztelettel és szeretettel üdvözlöm kollégáimat, az iskola valamennyi dolgozóját, az érdeklődő szülőket, hozzátartozókat, ünnepségünk minden kedves vendégét, polgármester asszonyunkat, tiszteletes asszonyt, a SzMK elnökét!

 

Kedves gyerekek!

Öröm számomra, hogy a nyári csend után újra itt láthatlak benneteket, hogy újra zsivajjal, vidámsággal töltitek meg az iskolát.

Remélem mindannyitoknak jól telt a vakáció és sok érdekes élménnyel gazdagodtatok. A két hónapos pihenő után bizonyára nehéz beletörődnötök abba, hogy ismét itt az ősz, s szüleitek a hűvös reggeleken korán ébresztenek benneteket, hogy minden nap irány az iskola, ahol bizony tanulni és felelni kell. De bízom benne, azért ti is örültök annak, hogy mindnyájan újra együtt lehetünk.

Mi kíváncsian vártunk benneteket, azt fürkészve, a két hónapos távollét alatt mekkorát nőttetek, mennyit változtatok. Úgy hallom, egy-egy kéz és lábtörést kivéve a szünidőben sikeresen vigyáztatok magatokra. Így egészségesen és kipihenten vághattok az új kihívások, feladatok, leküzdendő akadályok, új közösségi élmények elébe.

Dicséret illeti azokat a tanulóinkat, akik a nyarat nemcsak pihenéssel töltötték, hanem tettek valamit községünkért, közösségünkért, illetve önmaguk fejlődéséért. Volt kilencedikeseink közül ketten sikeresen képviselték falunkat a Körösfői Vasvári Pál napokon, sokan felléptetek a falunapon, segédkeztetek az egyházi táborban, rendszeresen jártatok különböző edzésekre.

Most az új tanév új kihívást hoz számotokra. Bízom benne, hogy odaadással, kitartással és szorgalommal fogjátok teljesíteni a rátok váró új feladatokat.

 Biztosan vannak köztetek olyanok, akik fogadalmakkal, tervekkel érkeztek, hogy többet, rendszeresebben tanulnak, intenzívebben sportolnak, felkészülnek versenyekre. Csak rajtatok áll, hogy megvalósítjátok-e. A tanító nénik, tanító bácsik készen állnak, hogy minél több, használható tudással vértezzenek fel benneteket.  Csak a ti hozzáállásotokon, a szorgalmatokon, kitartásotokon múlik az eredmény.

 Remélem, az idei évben is szép sikereket értek majd el és tanév végén újra sok dicséretet és a SzMK-től sok jutalmat kaphattok majd.

 

 

 

Kedves kilencedikesek!

 

Az idei tanév számotokra különleges, hiszen ti lettetek az iskola rangidős tanulói, ami bizony felelősséggel jár. Példamutatóan kell viselkednetek és tanulnotok, hogy a kisebbek felnézhessenek rátok, s hogy ti is élhessetek mindazokkal az előjogokkal, melyeket elődeitek megszereztek. Számotokra ez az utolsó év biztonságos kis közösségünkben. Az idei évben komoly döntés előtt álltok, amely kihat majd egész további életetekre. Megmérettetésre kerültök, aminek eredményeként a következő tanévet már egy középfokú oktatási intézményben kezditek. Ezért jól gondoljátok meg, hogy az idei évben mire és mennyire használjátok fel képességeiteket, hogy mivel töltitek el szabadidőtöket.

Mi igyekszünk segíteni nektek kialakítani magatokban a kellő öntudatot, önbecsülést, magabiztosságot és szorgalmat ahhoz, hogy a jövőben a nagyvilágban megtaláljátok és megálljátok a helyeteket, hogy ne kerüljetek tévutakra, illetve hogy mások se téríthessenek le benneteket a helyes útról.

Ehhez kívánok nektek az idei évre sok erőt és kitartást és legfőképpen jó együttműködést a tanítóitokkal. Hiszen egy kínai közmondás szerint:

A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell.

 

 

Tisztelt Szülők!

 

Tanítóink az idei évben is azért dolgoznak majd, hogy sok új tudást, tapasztalatot és élményt nyújtsanak a gyermekeknek. Amihez az önök együttműködése szükséges, az a gyermekek sokoldalú nevelése. Ez ugyanis, csak akkor lehetséges, ha a közös cél elérése érdekében valamennyien együtt dolgozunk: tanító – szülő - gyermek.  

Kérem Önöket, kérdéseikkel, problémáikkal, bizalommal forduljanak hozzánk, látogassák a szülői értekezleteket, fogadóórákat, hogy együtt kereshessük a megoldást a gyermekek fejlődése érdekében.

Fontos, hogy Önök is ott legyenek minden jelentős eseménynél. A gyermek számára az iskolával együttműködve nyújtott segítség a leghatékonyabb. Ehhez kívánok nagyon sok erőt Önöknek és bízom abban, hogy együtt örülhetünk gyermekeink sikereinek.

 

 

Kedves gyerekek!

 

Az, hogy mennyit kaptok az iskolától, a tanítóktól, hogyan érzitek magatokat közöttünk, nagymértékben rajtatok áll.  Bízom benne, hogy elegendő figyelmetek és fegyelmetek van ahhoz, hogy befogadjátok nemcsak az újabb tananyagokat, de tanáraitok intelmeit, példabeszédeit, nevelő szándékú irányítását is. Az idei évben is elvárjuk tőletek, hogy betartsátok szigorú rendtartásunk szabályait, melyeket a ti nevelésetek érdekében alkottunk meg. A szülőktől e téren is kérjük a hatékony együttműködést.

 

 

Kedves gyerekek!

 

Amíg ti nyáron pihentetek, a pedagógusok keményen készültek az idei tanévre. Négyen vettek részt a komáromi Nyári Egyetem különböző képzésein. Az így szerzett tudást az idei évben már hasznosítani is tudják. Elindult a 2014 májusáig tartó Korszerűen a régióért projektünk. Ennek keretében Kotiers Éva és Zsidek Kornélia angol szakos tanító nénik júliusban 2 hetes londoni intenzív angol tanfolyamon vettek részt. Augusztus végén pedig minden osztályterembe új villanyvezetékeket vezettünk, felkészülésképpen mindannak a sok segédeszköznek a beszerelésére, amelyek egy része már meg is érkezett. A 4. és 6. osztály tantermeibe 1-1 interaktív tábla került. A többi tanterembe szeptember folyamán szállítják majd a kivetítőket és a vásznakat. Tavasszal pedig érkeznek a tantárgyakhoz kapcsolódó további segédeszközök. Minden tanító néni és bácsi egy-egy notebook-ot kapott, melyeken az óráikra készülnek majd, valamint elindult az egyik 110 órás képzés is – A digitális technológiák felhasználása a tanításban - melyen az egész tantestület részt vesz. A sok új drága segédeszköz beszerelése szükségessé tette a riasztórendszer bővítését is. Itt szeretném megemlíteni, hogy a nyári nagytakarítás után végzett szerelések ismét többletmunkát adtak a takarító néniknek, akik az utolsó pillanatban még egyszer előkészítették az iskolát a tanévkezdésre. Köszönet a gyors munkáért a nevetekben is.

A projekt további folyománya, hogy az idei évben kicsit más jellegű lesz a Halloween-party-nk és nagyobb szabású Valentine day-t is tartunk.

Sajnos a projekt megnöveli a költségeinket. Az önrészhez előre láthatóan szükség lesz a SzMK és az önkormányzat segítségére is, akiktől már a tavalyi évben ígéretet is kaptunk a támogatásra. Ez úton szeretném ezt megköszönni a község képviselő testületének és polgármester asszonyunknak. Köszönettel tartozom azért is, hogy a közhasznú munkásokat rendszeresen rendelkezésünkre bocsátják a külső területek rendbe tételére.

Sajnos a már több éve tervezett kinti tanterem megépítése bizonytalanná vált az anyagi források hiánya miatt. A szintén tervezett műfüves pályára pedig egyenlőre nincs pályázati kiírás. Természetesen figyeljük és kutatjuk a lehetőségeket.

 

Az idei évre is élénk iskolán kívüli tevékenységet terveztünk. Továbbra is együttműködünk az ógyallai és a komáromi művészeti alapiskolákkal, valamint a sportszervezetekkel. Ismét lesz lehetőség táncra, zongorára, rajzra járni, kempozni, karatézni és az idén már focizni is.

Az idei tanévet 93 tanulóval, 9 osztállyal.

Erre a tanévre ismét érkezett új tanulónk:

Balogh Attila a 2. évfolyamba. Valamennyiünk nevében üdvözöllek, kívánok neked sok sikert, sok új barátot, igazi Tarczys közösségi élményeket.

Bizonyára mindannyian kíváncsian várjátok, hogy megtudjátok ki is lesz az osztályfőnökötök.  

Nos: 1. o. tanító nénije: Hovany Renáta

         2.o.  Téglás Erika

         3.o. Hencz Ervin

         4.o. Csintalan Márta

         5.o. Boros Ágnes

         6.o. Rancsó Andrea

         7.o. Zsidek Kornélia

         8.o. Kotiers Éva

         9.o. Kocsis János

A tanévnyitó után rövid megbeszélést tartotok majd, tőlük kaptok meg minden fontos információt a holnapi napot illetően. A tanítás a régi csengetési rend szerint holnap indul, már ebédelési lehetőséggel és délutáni napközis foglalkozással, Keszeg Ildikó nevelőnő vezetésével. A napközit igénylők Ildikó tanító néninél már ma is jelentkezhetnek. Az 1. Osztályos szülők szintén tőle kapnak tájékoztatást.

Az idei évben egy új tanító nénit üdvözölhetünk körünkben, Sukola Anita hitoktatót, aki a katolikus hittant tanítja majd. Kívánom neki, hogy jól érezze magát közöttünk, valamint sok sikert a munkájához.

 

Sajnos a tanévkezdés idén is hozott gondokat. Még mindig küzdünk a tankönyvhiánnyal, sőt most már az iskolai dokumentációk is késnek.

Ez megnehezíti a tanító és a gyermek munkáját egyaránt.

 

Kedves kollégák!

 

Ismét kellemetlenségek közepette és nehéz anyagi helyzetben kezdjük az új tanévet. Az immár több éve tartó áldatlan állapot ellenére ezen az iskolán, ebben a közösségben olyan munkát tudtok végezni, ami sok szép verseny és tanulmányi eredményt hoz, és bármerre is járunk tanulóinkkal,  jólneveltségüket mindenhol dicsérik. Ez bizonyítékul szolgál arra, hogy milyen hivatástudattal dolgoztok, neveltek és tanítotok, hogy minden erőtökkel azon vagytok, hogy Tarczy nevéhez és szellemiségéhez méltóak legyetek.

 

Szentgyörgyi Albert szavai vezessenek benneteket és adjanak erőt nektek az idei tanévben a helyes úthoz a gyermekek oktatása és nevelése terén: 

 

Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.

 

Kedves kis elsősök!

Nagyon örülök, hogy iskolánkon köszönthetlek benneteket. Ismerősként jöttetek közénk, hiszen a tavalyi évben az iskolaelőkészítőn  már többször is ellátogattatok ide. Megismertétek a környezetet és az osztályfőnökötöket, Renáta tanító nénit, aki mindig új élményeket adott nektek.

Néhányan vasárnaponként is ellátogattatok a tornaterembe, ahol már egy éve igazi fociedzéseken vettetek részt. Kemény munkátok meghozta gyümölcsét, hiszen a nyáron részt vehettetek életetek 1. megmérettetésén, a Pátkai sportnapon, ahol jövendő elsőseinkként immár az iskolát képviselve elhoztátok a kupát. Ilyen talpraesett elsőseink még nem voltak. Gratulálunk nektek és az edző bácsinak, további sok szép sikert kívánunk, és köszönjük nektek a szép eredményt, ami azt bizonyítja, hogy kitartóak vagytok, tudtok dolgozni egy cél érdekében. Éppen erre van szükség ezen az iskolán. Most majd bebizonyíthatjátok a többi kis elsőssel együtt, hogy másmilyen munkát is tudtok alaposan és kitartóan végezni.

 Renáta tanító néni vezet majd benneteket a mesék, számok, nyelvek, színek birodalmába.  Sok kérdésetekre kaptok  majd választ. Mindennapos társatok lesz a tolltartó és minden kincse, a színes tankönyvek, és a nagy, de reméljük nem nehéz iskolatáska. Mától igazi iskolásokként az a legfőbb feladatotok, hogy megtanuljatok írni, olvasni, számolni.

Fogadjatok szót a tanító néniteknek, fogadjátok meg a tanácsait, tanuljatok szorgalmasan, viselkedjetek fegyelmezetten, ahogy egy iskoláshoz illik, így ti is igazi Tarczys diákokká válhattok.

Kedves elsős szülők!

Amikor a kicsi gyermek először lépi át az iskola küszöbét, megváltozik az egész család élete.  Elkezdődik a mindennapi elkötelezettség, a rendszeres és kitartó tanulás. Óriási kihívás ez nemcsak a kis elsős, de a szülők számára is. Ezért bizonyára ott bujkál önökben az izgalom és aggodalom.  Renáta tanító néni feladata lesz az aggodalmat eloszlatni. Ezért arra kérjük önöket, hogy dolgozzanak együtt vele, hallgasssák meg egmást és forduljanak hozzá bizalommal. Ő igyekszik majd kihozni mindenkiből a maximumot. Gyermeküket pedig segítsék és bátorítsák, még akkor is, ha esetleg néha nem az elvárt eredményt hozza.

Köszönjük, hogy iskolánkat választották, közénk vezették el gyermeküket, és ránk bízzák őket. Mi tudjuk – hogy jól döntöttek, bizalmukat megháláljuk. Renáta tanító néni, és mi valamennyien, Tarczy Lajos méltó utódaiként formáljuk majd gyermekeik szellemét és jellemét, hogy az életbe kilépve minden téren helytálljanak majd.

 

Most pedig  kilencedikes tanulóink 1-1 szál virággal üdvözlik közösségünk új tagjait. Kedves elsősök! Tanévnyitónk végén legidősebb diákjaink bekísérnek  titeket, valamint kedves szüleiteket az osztályotokba, ahol megkapjátok a könyveiteket, segédeszközeiteket, elbeszélgethettek a tanító nénitekkel.

 

Mielőtt azonban az osztályba vonulnátok, kívánok valamennyiünknek jó egészséget, sikerekben , eredményekben és élményekben gazdag, mozgalmas tanévet. A 2012/13-es év tanévnyitó ünnepségét zárjuk a magyar Himnusszal.

 

 

Mgr. Czibor Angelika,

igazgató

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: