2018/2019

Menü:

 • Egészségnap
  Egészségnap a Tarczyban
   
  Immár sokadik alkalommal – 5. alkalommal rendezte meg a Tarczy suli az Egészségnapját. A programot kibővítték. Már nemcsak vrnyomás és vércukorszintmérés volt, hanem karate bemutató is részét képezte a napnak. A programot a 7. osztályos nyitották meg, akik előadták a tavalyi tanévben nyert Kék körös projektjük nyitótáncát, majd a kilencedikesek által készített reklámfilmet tekintették meg a gyerkőcök A reklámfilm az egészseges életmódról és a betegségek megelőzéséről szólt. Utána Rancsó Melinda nővérkének – a komáromi Forlife kórház alkalmazottjának köszönhetően mindenki megismerhette vérnyomása s vércukorja szintjét. Molnár Péter karate edző pedig alaposan megmozgatta a diákokat, s buzdította a társaságot a rendszeres testedzésre.
  A hetedikesek és a kilencedikese egyébként azon a héten egy kedves meghívásnak is leget tettek. A DIAKOM szervezet taggyűlésén Komáromban is felléptek, így reklámozva az egészséges életmódot és Tarczy is, hisz egy kisiskolás és képes nagy dolgokat alkotni!
  18.10.2013 10:27 | tovább »
 • Tanévnyitó
  Sok szeretettel köszöntöm idei tanévnyitó ünnepélyünkön iskolánk tanulóit, kollégáimat, az iskola valamennyi dolgozóját.
  Köszöntöm a szülőket, hozzátartozókat, meghívott vendégeinket, polgármester asszonyunkat, tiszteletes urat és a szülői munkaközösség vezetőjét!
   
   
  Idén is rövid volt a nyár, elteltek a vakáció gondtalan napjai.  A nagy forróság után az ősz lehelete frissítően borzolja a hajunkat, felráz nyári nyugalmunkból. Ez is jelzi számunkra, hogy itt az ideje elkezdeni újabb tízhónapos kemény munkánkat. Újra kitárultak az iskola kapui, s a megérdemelt pihenő után újra itt sürögnek-forognak a tanító nénik és bácsik, s az iskola valamennyi alkalmazottja újult erővel, felkészülten, izgalommal és szeretettel várja már a rég látott tanítványokat.
   
  Kedves gyerekek!
   
  A mai napon új tanév kezdődik, és ennek a kezdetnek megvan a maga szépsége, izgalma. Hiszen újat hoz mindannyiunk számára. Mit is jelent a mai nap? Új kihívásokat, új leküzdendő akadályokat, közös új élményeket.
  Most, hogy a kéthónapos távollét után újra együtt vagyunk, örülünk mindnyájatoknak, és kíváncsian várjuk a nyári élmény-beszámolóitokat. Igaz, egy nyári élményről tudomásunk van. A szünet vége felé érkezett községünkhöz a felhívás Pápa városától, hogy 15 gyermeket várnak egyhetes táborozásra a szünidő utolsó hetére. Nagyon megörültünk a meghívásnak, s rögtön meg is szólítottunk 15 tanulót: egyrészt olyanokat, akik már fogadtak, szállásoltak testvériskolából gyerekeket. Másrészt olyan felső tagozatos tanulókat, akik az előző tanév pontversenyében elöl végeztek, így megérdemlik a táborozási lehetőséget, és viselkedésükkel is méltóképpen tudják képviselni a falut. Sajnos a gyerekek táboroztatása nem valósulhatott volna meg szülői segítség nélkül, ugyanis a tanító nénik és bácsik ezen a héten már keményen dolgoztak. De volt két talpraesett, segítőkész szülő, akik felvállalták a gyerekek felügyeletét: Tanka Ilonka és Lajos Juhász Renáta, akiknek köszönhetően egy csodálatos hetet tölthettek Pápán a hetényi gyerekek. Köszönjük meg közösen egy nagy tapssal az egész heti munkájukat.
   
  ….. virág …..
   
  Kedves gyerekek!
   
  Remélem, a  vakáció ideje alatt kipihentétek magatokat, és kellőképpen feltöltődtetek, hiszen a tanító nénik, tanító bácsik készen állnak, hogy sok új használható tudással vértezzenek fel benneteket. 
   Csak a ti hozzáállásotokon, a szorgalmatokon múlik az eredmény. Sajnos a tanulás nélküli eredményes iskolát még nem találták fel. Ezért kérlek benneteket, hogy  aktívan vegyetek részt a tanítási- tanulási folyamatban, és engedjétek tanáraitoknak, hogy képességeiteket fejlesszék. Bízom benne, hogy az idei tanévben is olyan szép sikereket értek el, mint az előző években, ezzel is építve jövőtöket, és öregbítve iskolánk hírnevét.
   
  Tisztelt Szülők!
   
  Tanítóink az idei tanévben is azon lesznek, azért dolgoznak majd, hogy gyermekeik sok új tudást, tapasztalatot és élményt kaphassanak, hogy ez a tanév egy újabb lépcsőfok legyen a nagybetűs élet felé vezető úton.  Ez azonban csak akkor lehetséges, ha valamennyien egy irányba haladunk és a közös célért valamennyien együtt dolgozunk: tanító – szülő - gyermek.  Kérem Önöket, hogy bízzanak pedagógusaink szakértelmében, forduljanak hozzánk bizalommal, és a felmerülő problémákra találjunk közösen megoldásokat. Várjuk Önöket rendezvényeinkre, nyitott óráinkra, hogy minél szorosabban tudjunk a gyermekek érdekében együttműködni. Soha nagyobb szükség nem volt a támogatásukra és az összefogásra, mint most, amikor ismét bizonytalanságban kezdjük a tanévet.
  Mindig büszkén hangsúlyoztuk a kis létszámú iskola, a kellemes, családias légkör előnyeit. Hiszen a kis létszámú osztályokban lehetőség van minden egyes diákra alaposan odafigyelni, felismerni mindenkiben a tehetséget és valamennyi tanulóval képességei szerint foglalkozni, minden gyermekből kihozni a maximumot. Lehetőségünk van nemcsak oktatni, de emberi értékeket is közvetíteni és eredményesen nevelni is. Ennek ékes bizonyítéka, hogy bármerre is járjunk a gyermekekkel, mindenhol talpraesetten, intelligensen, jólnevelten viselkednek, olyannyira, hogy dicséretet kapnak érte nemcsak ők, de pedagógusaink is.  Pozitív visszajelzéseket kapunk a középiskolákból, de az iskolába látogató idegenektől, még az ellenőröktől is.
  Múlt évi munkánk eredményeit, értékeinket hivatott bemutatni a most elkészülő iskolaújságunk is, melyet a hét folyamán igyekszünk a községben minden családhoz eljuttatni, hogy mindenki lássa, a tanításon kívül, mi minden zajlik ezen az iskolán, és gyermekeink milyen szép sikereket érnek el.
  Sajnos ezek a sikerek és  értékek a pénz irányította világunkban, úgy látszik keveset számítanak, s mint kis létszámú iskola, a jövőnkért kell aggódnunk. Bízom benne, hogy amennyiben szükség lesz rá, kiállnak az iskola mellett, és minden eszközzel támogatnak bennünket.
   
   
  Tisztelt Polgármester Asszony!
   
  Itt szeretném megköszönni az eddigi erkölcsi és anyagi támogatást. Azt, hogy az évről évre nehezebb anyagi helyzetben biztosítja a képviselőtestülettel karöltve, nemcsak az iskola környékének rendbe tételét, ami ennyi technikai alkalmazottal számunkra lehetetlen, de a Korszerűen a régióért projektünk önrészének finanszírozását is, illetve, hogy a tanítóink kreditpótlékjait is folyósítják, de azt is, hogy  mint a fenntartónk, részt vesz a rendezvényeinken, s hogy tudja milyen fontos a községnek egy olyan iskola, ahol a helyi értékeket és hagyományokat ismerik és tisztelik a gyerekek. Iskolánkon igyekszünk olyan kötődést kialakítani, ami biztosítja falunk jövőjét. Lassan tudatosítják bennünk, hogy az iskola nem létezhet a község támogatása nélkül, de a község sem az iskola nélkül. Épp ezért bízom benne, hogy találunk közös megoldásokat az egyre súlyosabb problémákra.
   
  Kedves kollégák!
  Remélem ez a bizonytalanság nem szegi kedveteket, és továbbra is olyan lelkesedéssel végzitek munkátokat, mint azt az előző években, illetve az elmúlt héten is tettétek. Hiszen a Korszerűen a régióért projekt keretében már megkezdődött az újabb 110 órás interaktív táblás képzés. A jövő hétre várt újabb ellenőrzés miatt pedig szorgalmasan dolgoztok az idén a szokásosnál korábbi időpontra és pontosabb kritériumok szerint kidolgozandó tanmenetekkel, éves tervekkel, tantárgybizottsági jegyzőkönyvekkel, miközben osztályokat, tanszereket készítettetek elő, hogy a mi részünkről valóban minden készen álljon a gyermekek fogadására.
  A jobb munkakörülmények, illetve a kellemesebb környezet kialakítása érdekében ismét sokat dolgoztunk a nyáron: az idén az alsó folyosó szegélycsempézésére és festésére került sor, Márta néni pedig saját kezűleg csinosította ki az új osztályát. Az asztalosok is sokat dolgoztak azért, hogy az osztályok falára kikerülhessenek a segédeszközök, rengeteg javítási munkát is elvégeztek.
   Erzsi néni és Zsuzsi néni pedig szorgalmasan takarítottak a munkások után, sőt Zsuzsi néni további festési munkákat is végzett, hogy szép környezet fogadjon tanítót és diákot egyaránt. A projektünk keretében megérkeztek a minden tanterembe felszerelésre váró projektorok és vetítővásznak.
  Az iskolai programunkban profilunkká választott regionális nevelés is egyre nagyobb hangsúlyt kap: Ildikó néni a nyári egyetemen tanulta a regionális nevelés beépítését az iskolai klub munkájába, Andrea néni és én a projekt keretében tartott képzésen sajátítottuk el, hogyan építsük tantárgyainkba a regionális ismereteket. Sőt egy regionális munkafüzet is készül az idei évben a hetényi iskolát látogató gyerekek számára.
  Igyekszünk továbbra is figyelmet fordítani a speciális igényű tanulóinkra. Reméljük ehhez segítségünkre lesz Éva néni újonnan szerzett tudása is. Ő nyáron fejezte be speciálpedagógiai tanulmányait a pozsonyi Komenský Egyetemen. Éva néni, gratulálunk.
  Remélem az idei évben is meg tudjuk majd szervezni, a már hagyományossá váló nagyszabású és nagy sikerű iskolai akcióinkat is, ezzel téve élvezetessé az iskolai közösségi munkát, és változatossá a mindennapjainkat. Ehhez pedig ismét csak a szülők és a SZMK támogatására van szükségünk, ugyanis ők állják az anyagi terheket a papírgyűjtésből, tagsági díjakból, és a szülők által felajánlott 2% adókból, illetve a szülői bálból származó bevételükből. Remélem az idén is lelkesen gyűjtjük a papírt, jól mulatunk a bálban az iskolát támogatva, és minél több szülő járul hozzá akcióink sikeréhez adója 2%-ával is.
  Kedves kilencedik osztályosok!
  Az iskolai akciók valószínűleg számotokra, mint rangidősek számára, lesznek a legélvezetesebbek, de nektek nem ezek miatt lesz fontos az idei tanév.
  Életetek egy igen fontos szakaszát zárjátok ebben az évben. Jövő ilyenkor már valamelyik középfokú oktatási intézmény tanévnyitó ünnepségén álltok tele szorongással és tervekkel.
  Bízom benne, hogy segítségünkkel addigra kellő öntudatot, önbecsülést, magabiztosságot, eltökéltséget, határozottságot, és szorgalmat sikerül kialakítanotok magatokban, hogy jövőtöket biztonságban tudhassátok, hogy ne kerüljetek tévutakra, illetve hogy mások se téríthessenek el benneteket. Ehhez kívánok nektek az idei évre sok erőt és kitartást Sarah Caldwell szavait idézve:
  Tanulj meg mindent, amit lehet, amikor csak lehet, akitől csak lehet! Egyszer eljön az az idő, amikor hálás leszel ezért magadnak.
   
  Kedves gyerekek!
  Az idei évre is élénk iskolán kívüli tevékenységet terveztünk.
  Újra lehetőség lesz szakkörökben dolgozni, továbbra is együttműködünk az ógyallai és a komáromi művészeti alapiskolákkal, valamint a sportszervezetekkel. Ismét lesz lehetőség táncra, zongorára, rajzra járni, karatézni és focizni is.
  Az idei tanévet 97 tanulóval, 9 osztállyal kezdjük.
  Bizonyára mindannyian kíváncsian várjátok, hogy megtudjátok ki is lesz az osztályfőnökötök. 
  Nos: 1. o. tanító nénije: Téglás Erika
           2.o.  Hovany Renáta
           3.o. Csintalan Márta
           4.o.  Hencz Ervin
           5.o. Kocsis János
           6.o. Boros Ágnes
           7.o. Rancsó Andrea
           8.o. Hencz Kornélia
           9.o. Kotiers Éva
  A tanévnyitó után rövid megbeszélést tartotok majd, tőlük kaptok majd egy írásbeli tájékoztatót, amelynek a felmérő részét már holnapra vissza kell hoznotok. De tőlük kaptok meg minden fontos információt is a holnapi napot illetően. A tanítás a régi csengetési rend szerint holnap indul, már ebédelési lehetőséggel azoknak, akik a konyhafőnöknőnél már bejelentkeztek. Itt tolmácsolnám az ő kérését is: kéri minden ebédelni szándékozó tanuló szüleit, hogy a gyerekeket jelentsék be az óvoda épületében levő konyhán még a mai és holnapi nap folyamán. A napközis foglalkozásokban változás lesz: az idei évtől 2 napközis csoportot indítunk: 1.-2. osztály csoportja – délután 14.00-ig Hovany Renáta tanító nénivel tanul, és csak utána csatlakozik Ildikó néni csoportjához, amiben az idősebb gyerekek tanulnak. Ezt követi a közös játék és szabadidős tevékenységek. Az 1. Osztályos szülők Ildikó nénitől kérhetnek bővebb tájékoztatást.
  Végül holnap rövidített osztályfőnöki napot tartunk.
   
  Most pedig köszöntsük szeretettel az első osztályosokat!
   
   
  ……………….Vers……………………
   
  Kedves kis elsősök!
   
  Mindannyiunk számára izgalmas ez a mai nap.
   Látom, kicsit izgultok ti is, szüleitek is, de higgyétek el, még Erika tanító néni is. Ti talán azért, mert életetekben új szakasz kezdődik. Játékország helyett a betűk és számok birodalmába érkeztek.  Mától kisdiákok, igazi iskolások vagytok. Kíváncsian, örömmel, esetleg feszengve, talán még bizonytalanul is várjátok a következő időszakot. Nem kell félnetek, hiszen ha visszaemlékeztek, tavaly az iskola előkészítőre is mindig vidáman érkeztetek és élményekben gazdagodva tértetek haza. Megismertétek a környezetet, a tanító nénit. Bízom benne, hogy ez átsegít majd benneteket a kezdeti nehézségeken és ezután is minden napotok vidáman, élménydúsan telik majd iskolánkban.
  Kedves elsős szülők!
  Az iskolakezdés nagy kalandját együtt kezdjük: kisgyermek, szülő és pedagógus. Ám ez a kaland, nagy felelősséget, többletterhet is ró mindannyiunk vállára. Talán ez okozza, hogy Önök is együtt izgulnak a gyermekekkel. Felvetik a kérdést: Vajon az én gyermekem hogyan boldogul majd? Lesz hozzá elég türelmem? Tud-e majd figyelni, képes lesz-e végigdolgozni a tanórákat? Erika tanító néni feladata lesz mindenkiből kihozni a maximumot. Önöket csupán arra kérjük, segítsék, bátorítsák gyermekeiket! Nagy türelemmel, szeretettel biztassák őket akkor is, ha egy-egy betű, vagy szám kissé kacskaringósabbra sikerül majd!
  Mi is ezt tesszük! Továbbá annyit kérünk, hogy Erika tanító nénivel dolgozzanak együtt hatékonyan. Hallgassák meg egymást, segítsék egymás munkáját.
  Tudjuk, közös erővel bármilyen problémát megoldhatunk!
  Köszönjük, hogy iskolánkat választották, közénk vezették el gyermeküket, és ránk bízzák őket. Mi tudjuk – hogy jól döntöttek, bizalmukat megháláljuk. Erika tanító néni, és mi valamennyien, Tarczy Lajos méltó utódaiként formáljuk majd gyermekeik szellemét és jellemét, hogy az életbe kilépve minden téren helytálljanak majd.
   
  Polgármester asszonyunk is szeretne szólni hozzátok!
   
  Most pedig kilencedikes tanulóink egy-egy szál virággal üdvözölnek benneteket, és bekísérnek titeket, valamint kedves szüleiteket az osztályotokba, ahol megkapjátok a könyveiteket, segédeszközeiteket és elbeszélgettek a tanító nénitekkel.
   
  Mielőtt azonban az osztályba vonulnátok, kívánok mindnyájunknak jó egészséget, sikerekben, eredményekben és élményekben gazdag, mozgalmas tanévet.
  Végül a 2013-14-es tanév ünnepélyes megnyitóját méltóképpen nemzeti himnuszunk eléneklésével zárjuk.
   
   
   
   
   
  18.10.2013 10:16 | tovább »

Ajánlatunk

Kapcsolat

 • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
  Školská 332
  946 31 Chotín
 • Igazgató:
  0908454733
  +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: