2018/2019

Menü:

Október

Ez történt októberben...

 Emlékezés az aradi vértanúkra, 2018. október 7., Hetény

Az aradi vértanúkra emlékeztünk október 7-én, vasárnap a hetényi kopjafánál. Először a Tarczy Lajos Alapiskola tanulóinak ünnepi összeállítását tekinthették meg az emlékezők, amelyben jómagam is szerepeltem. Ez az előadás röviden jellemezte a 13 aradi vértanút, és összefoglalta, mi is történt velük a haláluk előtti pillanatokban. Majd ezután a református egyház kórusa énekelt, amit Molnár Imre és Duray Miklós ünnepi beszéde követett. A koszorúzás előtt a Habb zenekar játszott összesen három dalt, amivel egy kis vidámságot, bizakodást csempésztek a múlt szomorú eseményeibe.

Senkár Zoltán Kristóf, 9. osztályos tanuló

 

 

 A Muzsikás együttes fellépése - rendhagyó zeneóra

                            a községházán, 2018.október 11., Hetény

2018. október 11.-én, csütörtökön a Tarczys diákok eltölthettek egy rendkívül érdekes zeneórát a Muzsikás együttessel. Az zenészek különböző hangszereket mutattak be nekünk, megismerkedhettünk a hegedűvel, a hosszú furulyával, a tamburával és a gyimesi ütőgordonnal. A zenekar eljátszotta a Hej, Dunáról fúj a szél című népdalt, melynek dallamát már több, mint 2000 éve zengik a magyar hangszerek. Az előadás végén pedig még közösen csujjogattunk is.

Vörös Zsófia, 8. osztályos tanuló

 

 

 

 Mátyás király krónikái, színházi előadás a Komáromi Jókai Színházban,

                       2018.október 9., Komárom

 

Diákjaink véleménye az előadásról:

Nekem Mátyás király alakja tetszett a legjobban, mert vicces és modern stílusú ember volt. A legjobb rész az volt, amikor eljátszották Mátyás halálát. Remek volt a díszlet. Szerepelt benne egy lány, akit Ilonkának hívtak. Szép lány volt!!!

Csintalan Kevin, 6.osztály

 

Nekem nagyon tetszett ez a darab, mert arról szólt, hogy mindenkinek lehet saját döntése. A kedvenc szereplőm maga Mátyás király volt. A díszlet is tetszett, mert lehetett forgatni.

Az viszont nem tetszett, hogy nagyon hamar vége lett...

Czibor Lea, 6.osztály

 

Nagyon tetszett ez a színdarab, mert vidám hangulata volt. Nekem Mátyás tetszett a legjobban, mert vicces volt és rengeteget nevettünk rajta. A papok is nagyon viccesek voltak. Ezidáig a legjobb előadás, amin valaha voltunk. Az osztálytársaimnak is nagyon tetszett. A kedvenc részem az volt, amikor egy lány bejött egy lufival a kezében.

Križan Kitty, 6.osztály

 

Nekem Mátyás király volt a kedvenc szereplőm, mert próbált segíteni a népnek. A legviccesebbek pedig a papok voltak. A végén megjelent egy lány, akit Ilonának hívtak. Nagyon tetszett ez a darab is.

Králik René, 6.osztály

 

Nekem egy kicsit zavaros és érthetetlen volt az eleje, de a végére mindent megértettem. A kedvenc szereplőm a végén jelent meg: a természetet szerető lány. A kedvenc jelenetem pedig az volt, amikor Mátyást öltöztették GUCCI-s ruhákba. Érdekes volt a díszlet és az emberek is viccesek voltak. Szerintem egy kicsit rövid volt, de nekem tetszett.

Vörös Orsolya, 6.osztály

 

Hát, nekem ez az előadás nem nagyon tetszett, nem volt sok értelme, de azért egy kicsit jó volt. A legviccesebb jelenet az volt, amikor Mátyás király beöltözött szegénynek és így szólított meg valakit:

- Tudod, ki vagyok? Hát a Mátyás király!

- Én meg a Szűz Mária!

Ez volt a legviccesebb jelenet.

Téglás Gergely, 6.osztály

 

Ebben az előadásban az tetszett, hogy a színészek fantasztikusan játszottak, s hogy a ruháikon híres magyar festmények szerepeltek. Mátyás pulcsiján a GUCCI felirat szerepelt, és az szuper volt!

Bašternák Dorina, 6.osztály

 

Az előadás modernizált volt és humoros. Voltak komolyabb részek, de nem azokon volt a hangsúly. Legjobban az a rész nyerte el a tetszésemet, amikor a király folyton leleplezte magát. Nem bírta ki anélkül, hogy ne mondta volna el mindenkinek, hogy ki ő. Mindenesetre szórakoztató volt, bár sajnáltam, hogy elég rövidre sikerült.

Gál Ádám Vajk, 8.osztály

 

Nekem nagyon tetszett az előadás modern feldolgozása. Mátyás királyt mindenki egy komoly, megfontolt embernek képzeli el, senki nem gondol arra, hogy ő is volt fiatal, szerelmes. A díszlet nagyon szép volt, kifejezetten kidolgozott. A kedvenc részem az volt, amikor eljátszották Mátyás halálát.

Vörös Zsófia,8.osztály

 

Nagyon tetszett ez az előadás, mert vicces volt. A modern Mátyás királyról szólt. Mátyás egyik történetét, a Kolozsvári bírót is láttuk. A díszlet egy könyv és egy kolostorbelső váltakozása volt. Rövid, de jó előadás volt.

Sztyehlik Dorina, 8.osztály

 

     

 

 

 

 

 

 Őszi papírgyűjtés, 2018.október 16., Hetény

 

Szerintem ez volt az egyik legjobb papírgyűjtés, és nem csak azért, mert a mi osztályunk csinálta, hanem azért is, mert egy nagyon jó csapat voltunk. Igaz, voltak nehézségek, és egy ember hiányzott is, de ennek ellenére szerintem nagyon jól bírtuk az iramot. Egy-két alkalommal még a nyolcadikosok is besegítettek. Még csak nagy veszekedések sem voltak azon, hogy ki menjen a konténerbe, és ki maradjon lent pakolni a mérlegre. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó alkalom volt arra, hogy az egész osztály egy kicsit jobb közöséggé váljon.

Bolla Dóra, 9. osztályos tanuló

 

 

 

 

 Honvédelmi nap, 2018. október 17., Hetény

A honvédelmi nap a szokásokhoz híven idén is három helyszínen zajlott: a tornateremben dobni és lőni lehetett, a 2. osztályban Rancsó Melinda nővérke először bemutatta, hogyan kell újraéleszteni egy embert, majd vércukrot és vérnyomást mért. A 4. osztályban pedig egy prezentációt tekinthettünk meg arról, hogy mit kell tűz esetén csinálni. 11 óra körül megszólalt a tűzriasztó, így evakuálni kellett a sulit, és mindannyian a focipályára mentünk. Nekem ez a honvédelmi nap tetszett a legjobban, mert a riasztás teljesen váratlanul ért minket. Megtanultuk, hogy vészhelyzetben az a legfontosabb, hogy ne kezdjünk el pánikolni, hanem maradjunk higgadtak, és csináljuk azt, amit a honvédelmi napon csináltunk, így tudunk segíteni másokon.

HOVANY DÓRA, 8. osztályos tanuló

 

 

 

 Úszótanfolyam, 2018.október 22 - 24., Komárom

 

Háromnapos úszótanfolyamon vettünk részt. Az első napon a kisebbek még a kis vízben voltak, a nagyobbak pedig rögtön  a nagy medencében kezdtek. Az elsősök és másodikosok olyan ügyesek voltak, hogy a  második napon néhányan már belemerészkedhettek a mély vízbe. Tanultunk mell-, hát- és gyorsúszást is. Karcsi bácsi, az úszómester elégedett volt velünk, mert mindenki szót fogadott és igyekezett. Számoltuk, hány hosszot úszunk le. A legügyesebbek 80 vagy annál többször is végigúszták a medencét. A harmadik nap minden úszásnemben versenyeztünk. A tanító nénik segítettek megszárítani a lányok hosszú haját. Én nagyon élveztem, de jövőre már nem mehetek. A kisebbeknek viszont ugyanilyen jó bulis három napot kívánok.

Czibor Lea, 6. osztályos tanuló

 

 

 

 LakiMatek, 2018.október 26., Lakszakállas

 

A 14. Laki Matek matematikaversenyt 2018. október 26-án rendezték meg Lakszakállason, ahol a hetényiek ebben az évben is részt vettek. A versenyen ezúttal 16 iskola és 18 csapat mérte össze a tudását két fordulóban. Az elsőben egyénileg igyekeztünk öt feladatot minél sikeresebben megoldani, míg a második fordulóban közösen dolgoztunk egy számkeresztrejtvényen. A verseny ebben az évben is remekül volt megszervezve, és még finom ebédet is kaptunk. Nekem ez volt az utolsó versenyem, de remélem, hogy a Tarczysok jövőre is sikeresek lesznek.

Vörös Zsófia, 8. osztályos tanuló

 

 Tök jó délután, 2018.október 26., Hetény

A TÖKéletes délutánra az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap délutánján került sor. Az előkészületeket és a programok tervezését a 9. osztály tanulói és osztályfőnökük, Rancsó Andrea végezték. Az iskola tanárai a diákokat egységesen elosztották öt csoportba, és a csoport nevéhez kapcsolódóan kellett a diákoknak jelmezt készíteniük. A csapatok a következőek voltak: Szőlőszüret, Őszi idő, Őszi termések, Levélhullás és a Vándormadarak.

Miután megérkezett mindenki az iskolába, és beöltözött a csoportja nevéhez kapcsolódóan, el is kezdődött az első feladat, ami az úgynevezett Lehetetlen küldetés volt. Ezután következtek az igazi feladatok, amit a diákok csoportjukkal együttesen oldottak meg. Az első feladat volt a tökhordás, majd ezután következett a kukoricamorzsolás, a levélválogatás, a leányvásár és a tökrúgás/dobás. A feladatok után egy 10 perces szünetet tartottunk, amikor mindenki megkóstolhatta a szülők és nagyszülők által készített jellegzetes őszi ételeket. A szünet után jött még egy extra feladat: a tökkeresés. Az utolsó feladat végeztével, amíg összeszámolták a pontokat, az igazgató néni kiosztotta a jutalmakat a legszebb töklámpás, madárijesztő és rajz készítőjének, amelyekre az iskolában a tanulók és a tanárok szavazhattak. Persze azok sem maradtak üres kézzel, akik nem a legtöbb szavazatot kapták. Ezután a délutáni foglalkozás feladataiból legtöbb pontot szerző csapatok is ki lettek hirdetve, és mindenki kapott jutalmat. Ezzel véget is ért ez az esemény, és véleményem szerint minden diák, szülő és nagyszülő jól érezte magát ezen a délutánon.

Pákozdi Benedek, 9. osztályos tanuló

 

Október utolsó tanítási napján a kilencedikesek TÖKéletes délutánt tartottak a Tarczysoknak. Mindenkinek a csapatnév szerint kellett beöltöznie. Az első feladatban tököket kellett hurcolni. A csapattagok egymás mögé álltak, hátraadták a fejük fölött a vödröt, és a leghátsónak bele kellett rakni egy tököt, majd előreszaladnia, és ez mindaddig ment, amíg el nem fogyott az összes tök. Ezt követte a kukuricamorzsolás. Mindegyik csapat kapott ugyanannyi kukoricát, és azokat a kukoricákat le kellett morzsolni. A többi feladat is érdekes volt, de nekem az utolsó tetszett a legjobban, mert az kinn folytatódott, és következett a tökkeresés. A csapattagok beálltak egymás mögé a focipálya közepén, és mindig egy páros kereste a csapatból a tököket. Az a csapat nyert, amelyik a legtöbb tököt megtalálta. A nap végén ki lett hirdetve a rajzverseny és a madárijesztő készítő verseny győztese, és végül a csapatverseny eredménye is kiderült: és az őszi idő nyert. Szerintem a kilencedikesek nagyon jól megszervezték ezt a délutánt, köszönjük nekik az izgalmas feladatokat, és a szórakoztató perceket.

Vörös Orsolya, 6. osztályos tanuló

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: