2018/2019

Menü:

Méznap a Tarczyban

Édes és egészséges???

     November 18-án, pénteken újra eljött iskolánkba Horváth Sanyi bácsi, aki minden évben a tanévnyitó napján megajándékozza az új elsősöket egy kis mézzel, hogy egész évben egészségesek legyenek.

     Sanyi bácsi előadása természetesen a méhekről szólt, tekintve, hogy ő Hetény ismert méhésze. Sok érdekességet hallottunk tőle. Például azt, hogy azért volt rossz termés idén: mert jóval kevesebb méh volt, így a fák beporzása is gyérebb volt. Azt is hozzátette, ha ez így fog menni, és senki nem követi őt ebben a szép foglalkozásban, még nagyobb károk lesznek a termésben. Képet kaptunk arról is, hogyan élnek a méhek. Egy kaptárban csak egy anya lehet, a herék nem csinálnak semmit, milyen időnként és hogyan kelnek ki új dolgozók, és mennyi lett idén Sanyi bácsi méztermése. A 7. osztály biológiai tananyaga is éppen erről szól, így a tanulók szépen kiegészíthették eddigi tudásukat. Nagy meglepetés volt, amikor a nagyszünetben mézes kenyér várt bennünket a folyosón. Az alsó tagozatosok Ildikó nénivel mézeskalácsot sütöttek, majd osztályonként díszítethettünk.

Az előadás végén Sanyi bácsi feltette azt a kérdést, hogy ki szeretne méhészettel foglalkozni, segítene bárkinek a „szakma” kitanulásában. A méhész bácsit örömmel töltötte el az, hogy néhány kéz a levegőbe lendült.

Sanyi bácsi lelkes előadása csakugyan felkeltette az érdeklődést a szakma iránt. Kíváncsi vagyok, pár év múlva ki lesz az ő követője.

 

György Réka, 9.o.

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: