2018/2019

Menü:

Kalászfesztivál

... diákszemmel

 

     A hetényi Kalászfesztivál, a klasszikus „falunap“ 2016. szeptember 9-11. között került megrendezésre.

     Pénteken délelőtt Gál Tamás színművész Arany János: Buda halála c. művét adta elő a községháza nagytermében. Segítségére volt Mester László népzenész. Az előadáson részt vett Hetény község polgármestere Magyari Ferenc, helyettese Rancsó Andrea, aki a Tarczy Lajos Alapiskola tanára is egyben. Az előadás nézői voltak még továbbá az alapiskola 6.-9. osztályos tanulói és a falu lakói is érdeklődtek az esemény iránt. Egy hatalmas tapssal és nagy csokor virággal jutalmaztuk Tomi bácsi magával ragadó előadását.

Ugyanezen a napon este 18:00 órai kezdettel a „Hetény rejtett kincsei” nevet kapott kiállítás vette kezdetét, melyen a hetényi kézművesek alkotásait lehetett megtekinteni a Lilla Galéria és a Falumúzeum épületében. A megnyitón közreműködött Gál Tamás színművész, Takács Kamilla volt tarczys diák és a HABB zenekar.

Másnap, szombaton a programok reggel 7:30-kor kezdődtek egy kerékpártúrával, melyet dr. Sebők Zoltán vezetett. Majd a gyerekek görkorcsolyán mérhették össze tudásukat egy verseny erejéig. 9 órakor a hetényi motorosok szelíd ébresztője következett, miközben a csapatok már megkezdték a főzést. Ezalatt a kisebb-nagyobb gyerekeknek foglalkozások indultak a focipályán. Később a búcsi önkéntes tűzoltók tartottak bemutatót. Volt egészségsátor, ahol szaktanácsokkal látott el bennünket Rancsó Melinda diplomás nővér, aki vérnyomást és vércukrot is mért. A Fekete Sólyom íjászok bemutatója után megtekinthettük a felépített jurtát és az íjakat is ki lehetett próbálni. A Kalászfesztivál hivatalos megnyitója után köszöntőket hallottunk, majd Korpás Éva és zenekara Szól a kakas c. műsorát adta elő. Közben a legízletesebb étel szakácsai címet a ping-pongosok csapata nyerte, melynek szakácsnője külön elismerést is kapott. A focipályán bajnoki labdarúgó-mérkőzés zajlott, egész nap pedig kirakodóvásár várta az érdeklődőket. A kultúrműsor keretén belül fellépett a Balatonmáriafürdőről érkezett rézfúvós zenekar, a Czafrangó Művészeti Alapiskola, az Ógyallai Művészeti Alapiskola, a helyi alapiskola, Juhásová Lenka táncstúdió, végül a Tábita színjátszó csoport. Utóbbihoz hozzátenném, hogy Écsi Gyöngyi lelkésznő irányítása alatt ugyanez a báb-és színjátszó csoport remekelt az idei 41. Duna Menti Tavaszon, melyről aranysávval és országos győzelemmel térhettünk haza. A színdarab igényes, sokat gyakoroltunk, és Gyöngyi nénivel együtt nagyon sokat tettünk bele. Gál Réka Ágota táncával varázsolt el bennünket, mellyel júniusban megnyerte az Európa-bajnokságot. Majd a színpadon a marcelházi Fürge Lábak néptánccsoport mutatta meg tudását és tehetségét. A legjobban várt műsorszám következett: a hetényi Luczabót ruháit vonultattuk fel – népviseleti motívumokkal díszített öltözetek pompáztak rajtunk, majd Kotiers Éva néni és a 7.osztály a sportos öltözékekben mutatkoztak be. Este a Vidám Fiúk zenekara szórakoztatott bennünket, a Pengő zenekar kíséretében pedig Ölveczky Árpád és felesége Ölveczky Kalmár Mónika táncházas bemutatója aratott nagy sikert. Gyönyörű énekhangjával kápráztatott el Pécsi Virág Veronika, Szeredy Krisztina és partnere operett-és musical slágereket énekelt. Később elkeltek az értékes tomboladíjak: egy kerékpár, egy televízió, 2-személyes wellness hétvége. Mindezt tüzijáték és lézershow kísérte. Bátran énekeltünk Vadkerti Imrével, és a fináléban elhangzott Nélküled c. dal megrengette a földet is. Messzire hangzott a közös énekünk, mely a Himnusz-ban nyerte el a méltó befejezést. Egy igazi retro-party zárta a napot, melyen mindenki nagyon jól szórakozott, és egész éjjel táncolt egészen hajnali 4-ig.

A vasárnapi ünnepi istentiszteleten Nt. Palcsó Attila látott el bennünket szívhez szóló igével.

       E három tartalmas napon mindenki megtalálta a neki tetsző programot és garantáltan jól szórakozott. A környező falukból is érkeztek hozzánk vendégek. Szerintem ez volt az eddigi legjobb falunap, és remélem, sok ilyen kerül még megrendezésre.

                                                                   Križan Krisztián Márk, 9.o.

Ajánlatunk

Kapcsolat

  • Základná škola Lajosa Tarczyho s vyučovacím jazykom maďarským Chotín
    Školská 332
    946 31 Chotín
  • Igazgató:
    0908454733
    +421908 454 733

Fényképalbum

Menü:

Menü: